Dietetyk radzi: W jaki sposób należy rozumieć wydany plan żywieniowy

Oto przykład ze strony jednego z wydanych planów żywieniowych:

Obraz zawiera przykład wydanego planu żywieniowego z opisem podpunktów, jak należy rozumieć wydaną dietę.
Jak rozumieć wydany przez dietetyka plan żywieniowy?

Oznaczenie poszczególnych podpunktów:

  1. Nazwa pory posiłku
  2. Kaloryczność posiłku (jeżeli gdzieś zbłądzisz, albo będziesz na mieście, albo na imprezie – tyle kCal możesz przyjąć
  3. Nazwa potrawy
  4. Numer przepisu, który znajdziesz w prawej kolumnie
  5. Ile gram z przygotowanej wg. przepisu potrawy powinieneś przyjąć (jeżeli jest to prosty produkt w postaci ogórka czy banana – to gramatura tego produktu)
  6. tutaj: pół sugerowanej porcji – tzn. uznaliśmy, że 1 porcja (w tym przykładzie ) to 615 gramów; jeżeli wg przepisu, który znajdziesz w prawej kolumnie przygotowana potrawa to  2 porcje (patrz pkt. 7), to wystarczy, że przygotowaną potrawę podzielisz na 4 i gotowe (dlaczego na 4? – zakładam: przepis na 2 porcje, a ty masz zjeść 0,5 porcji => 0,5 porcji * 4 porcje = 2 porcje)
  7. W tej kolumnie znajdziesz numer przepisu z jego nazwą, ilością porcji, na ile wystarczy przepis oraz dokładny sposób jego przyrządzenia.

Przeczytaj także o ogólnych założeniach wydanych diet

Zapisz

Zapisz

Zapisz